Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in pametnih telefonih shranjene piškotke z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da je z novo zakonodajo (ZEKom-1) prišlo do sprememb glede obveščanja oziroma soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih spletna mesta shranijo v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika pri samem uporabniku – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj se potrebujejo piškotki?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, samo brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletnega mesta

Ti piškotki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in osnovne funkcionalnosti. Uporabnikom omogočajo delovanje prijaznih spletnih storitev ter osnovno uporabniško izkušnjo.

Piškotki spletne analitike

Ti piškotki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo ter dodatne funkcionalnosti, ki jih brez njihove uporabe ne bi morali nuditi. Piškotki družabnih omrežij omogočajo deljenje vsebin in povezovanje s prijatelji na družabnih omrežjih. Napredna spletna analitika nam omogoča, da spremljamo uporabo spletne strani ter jo tako izboljšujemo in nadgrajujemo.

Naziv piškotkaNamenČas potekaPodjetje
_utmaStatistika ogledov spletne strani2 letiGoogle Analytics
_utmbStatistika ogledov spletne strani30 minGoogle Analytics
_utmcStatistika ogledov spletne straniTrajanje sejeGoogle Analytics
_utmzStatistika ogledov spletne strani6 mesecevGoogle Analytics
PREFUporabniške nastavitve predvajalnika7 dniyoutube.com
VISITOR_INFO1_LIVEUporabniške nastavitve predvajalnika1 letoyoutube.com
YSC, use_hitboxUporabniške nastavitve predvajalnikaTrajanje sejeyoutube.com

  Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.